We zijn veel in Portugal en nu we thuis moeten blijven ivm Corona ga ik zelf weer eens aan de slag met deze stoofpot.
We eten het regelmatig in de restaurantjes voor nog geen 8€ eet je zo`n lekker stoofpotje met wijn en groente alles erop en aan.
Ik ga er voor naar de Turkse of Marokaanse slager en haal een stuk lamsbout.
Er zit gelukkig niet veel bot aan ,veel vlees
Het word een Stoofpot uit de streek van de Beira ,denk aan Coimbra in die buurt zitten we .
Wat hebben we nodig
Ik heb een stuk lamsbout van 5 ons
2 uien
5 teentjes knoflook
halve fles rode wijn
1 glas port
olijfolie
paar laurierblaadjes
1 lepel paprikapoeder
zwarte peper
paar takken oregano
1 tak verse thym
half bosje munt
half bosje platte peterselie
1 (zoutarm) runderbouillontablet
2 lepels tomaten puree (Delmonte)
Voor de pit ;PIRI PIRI of chilipeper ,(ik heb een piripirisaus op oliebases uit Portugal)
DE foto`s staan op volgorde hoe we werken
We snijden eerst het vlees in grote stukken
knoflook grof snijden doe dit allemaal in een schaal bij elkaar
schud er de rode wijn over en de port het vlees moet onder staan,
Munt en peterselie grof snijden en in de pot thym ,oregano en laurier er bij en het bouillontablet er boven verpulveren en de paprikapoeder
Piripiri toevoegen,pas op is erg scherp
Zwarte peper door de molen er doorheen alles goed omscheppen ,
en zet het een nachtje weg in de koelkast
Sommigen mensen roepen ojee alcohol...dat vervliegt er blijft niks van over
het vees kookt helemaal in en de smaken zitten in het vlees.
Uien snijden en goudgeel bakken in olijfolie
Oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden
De stukken lamsbout uit de marinade halen een even op hoog vuur om en om bruin bakken
gaat daarna de ovenschaal in.
Marinade in de pan en even doorwarmen de tomatenpuree er door roeren
Schud het uit over het vlees
Meng alles goed, nog verse kruiden erbij thym rozemarijn en munt
En zet de pot voor anderhalf uur in de oven op 200 graden .
Nakijken regelmatig op uitdrogen en doorroeren.
En het ruikt toch lekker in huis....
Na anderhalf uur nog eens anderhalf uur stoven op 150 graden
Staat het te droog doe er wat rode wijn bij of bouillon
Alles trekt lekker in het vlees.
Proef of het vlees gaar en laat het afkoelen als alles gaar en zacht is.
Zet het een nachtje koel weg
Je kunt het natuurlijk gelijk eten ,
De smaken zijn goed ingetrokken
Als het teveel is kun je kiezen om een gedeelte in te vriezen of je zet het apart weg voor de dag erop
Ik maak er bloemkoolrijst bij.
En het is me toch een lekkere maaltijd
Ik zou zeggen eet smakelijk!!!
Reactie plaatsen
Reacties