We zijn veel in Portugal en nu we thuis moeten blijven ivm Corona ga ik zelf weer eens aan de slag met deze  stoofpot.

We eten het regelmatig in de restaurantjes voor nog geen 8€ eet je zo`n lekker stoofpotje met wijn   en groente alles erop en aan.

Ik ga er voor naar de Turkse of Marokaanse slager en haal een stuk lamsbout.

Er zit gelukkig niet veel bot aan ,veel vlees 

Het word een Stoofpot uit de streek van de Beira ,denk aan Coimbra in die buurt zitten we .


Wat hebben we nodig 

Ik heb een stuk lamsbout van 5 ons 

2  uien

5 teentjes knoflook

halve fles rode wijn

1 glas port

olijfolie

paar laurierblaadjes 

1 lepel paprikapoeder

zwarte peper

paar takken oregano

1 tak verse thym

half bosje munt

half bosje platte peterselie

1 (zoutarm) runderbouillontablet

2 lepels tomaten puree (Delmonte)

Voor de pit ;PIRI PIRI of chilipeper ,(ik heb een piripirisaus op oliebases uit Portugal)

 





DE foto`s staan op  volgorde hoe we werken

We snijden eerst het vlees in grote stukken 

knoflook grof snijden doe dit allemaal in een schaal bij elkaar 

schud er de  rode wijn over en de port het vlees moet onder staan,

Munt en peterselie grof snijden en in de pot  thym ,oregano en laurier er bij en het bouillontablet er boven verpulveren en de paprikapoeder

Piripiri toevoegen,pas op is erg scherp

Zwarte peper door de molen er doorheen alles goed omscheppen ,

en zet het een nachtje weg in de koelkast

Sommigen mensen roepen ojee alcohol...dat vervliegt er blijft niks van over

het vees kookt helemaal in en de smaken zitten in het vlees.

 

 

Uien snijden en goudgeel bakken  in olijfolie

 

Oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden

De stukken lamsbout uit de marinade halen een even op hoog vuur om en om bruin bakken

gaat daarna  de ovenschaal in.

Marinade in de pan en even doorwarmen de tomatenpuree er door roeren 

Schud het uit over het vlees

Meng alles goed, nog verse kruiden erbij thym rozemarijn en munt

En zet de pot voor anderhalf uur in de oven op 200 graden .

Nakijken regelmatig  op uitdrogen en doorroeren.

En het ruikt toch lekker in huis....

 

Na anderhalf uur nog eens anderhalf uur stoven  op 150 graden

Staat het te droog doe er wat rode wijn bij of bouillon

Alles trekt lekker in het vlees.

Proef of het vlees gaar en laat het afkoelen als alles gaar en zacht is.

Zet het een nachtje koel weg 

Je kunt het natuurlijk gelijk eten , 

De smaken zijn goed ingetrokken

Als het teveel is kun je kiezen om een gedeelte in te vriezen of je zet het apart weg  voor de dag erop

Ik maak er bloemkoolrijst bij.

 

 

En het is me toch een lekkere maaltijd

Ik zou zeggen eet smakelijk!!!

 








Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb