Lamsvlees als dat langzaam gegaard  is  word botermals .

Tegenwoordig altijd verkrijgbaar bij de Marokaanse supermarkt of Turkse winkel.

Ik neem meestal lappen lamsbout , een hele lamsbout is me te groot en veel te veel ,wel met bot eraan want die geeft ook smaak af.

Je moet er even de tijd voor nemen  .Reken op 4 a 5 uur oventijd.

Heb je een slowcoocker zou dat ideaal zijn.

Ik geef eerst alles weer wat ik voor de marinade heb gemaakt, daarna wat nog extra in de pan gaat.

Ik heb wat recepten  door elkaar gegooid en mijn eigen ding ervan gemaakt .

Het is met de kruiden en alles wat er bij hoort een mediterraans gerecht.

In die regio word het meeste lamsvlees gegeten  ,en geen varkensvlees.

Vlees een tijd van tevoren marineren .

 


Lamsvlees met de marinade ...

700 gram lamsbout (aan 1 stuk of laat het in lappen snijden wel met bot eraan)

1 ui

3 tenen knoflook

stukje verse gember 2 cm

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

2 theelepels geroosterde paprikapoeder

2 theelepels kurkuma

halve theelepel kaneelpoeder

halve theelepel kruidnagel 

peterselie 2 lepels

3 eetlepels wijnazijn of appelazijn

3 lepels olijfolie

 

paar gesneden dadels en 

100 gram pistache noten

 


Zet je keukenmachine of hakselaar  van de staafmixer  klaar.

Doe er de  grof gesneden ui knoflook en gember in, en mix door elkaar ,

de kruiden erbij en peterselie hak weer helemaal door.

Olie en azijn erdoor nog eens malen tot grove pasta.

Smeer het vlees er mee in met een dikke laag ,

Vlees in de schaal goed afdekken en de schaal voor een nacht de koelkast in.



Een uur van tevoren halen we het vlees uit de koelkast ,zodat het een beetje op kamertemperatuur komt.

Neem een grote gietijzeren pan die de oven in  kan met passende deksel ,anders alufolie bij de hand houden om de pan een deksel te geven.

Oven voorverwarmen op 180 graden

 

Vlees gaat de oven in met:

 

olijfolie op de bodem 

Grote rode ui gesneden op de bodem van de pan.

10 kardemompeulen (Schil eraf en het binnste zwarte pitje kan in de pan)

3 kaneelstokjes

gedroogd fruit ;ik neem abrikozen pruimen en dadels ,snijd het in stukjes en leg het boven op de ui.

Hierbovenop leggen we het gemarineerde vlees.

Bouillon ; 500ml kokend water met halve z/a groetebouillontablet ,peper dille en het sap van een halve citroen bij elkaar mengen.

Giet dit langs de randen van het vlees..zo blijft de marinade op het vlees zitten.

 

Zet de open pan voor drie kwartier zonder deksel  in de oven op 180 graden

Na deze drie kwartier het vlees bedruipen met het  bouillonmengsel 

Oven op 140 graden  zetten  en de  deksel op de pan.

Laat het 3 a 4 uur garen op deze temperatuur gemiddeld 1 keer per uur  het vlees bedruipen

Als het vlees gaar is en dat is het vast ...bij mij valt het uit elkaar zo gaar.

Vlees uit de pan en voorzichtig in een schaal leggen 

Als het vlees is afgekoeld koud wegzetten of als je het  gelijk gaat eten 

dan warm houden..

In mijn schaal is alles ingekookt ,ik maak nog wat bouillon ,niet veel half kopje .

En overgiet het over het vlees  en strooi de gepelde pistachnoten en wat snippers dadels erover 

en vers gesneden peterselie

 

 

Wij aten er geroosterde groenten bij ;tomaatjes pompoen ui en geroosterde knoflook

Een sausje van 2 lepels Griekse yoghurt , 1 lepel tahin ,dessertlepel harrisa  .Door elkaar mengen

 

 

Ook heel goed te gebruiken als pulled lam met saus



Maak jouw eigen website met JouwWeb