Makreel is een lekkere smaakvolle vis ..Ook supergezond, het is een vette vis de omega`s zitten hier in .
We eten het in Nederland meestal als gerookte vis .
Als je bij de visboer kijkt zie je vaak alleen nog filets liggen en zelden nog hele vissen .
Ik woon in het zuiden van Nederland misschien in andere delen van Nederland is het wat beter gesteld met hele vissen die je kunt kopen.
Ik ga als er een buitenlandse ochtend is naar de viswinkel ,
Het houd in dat veel buitenlanders hier hun vis halen die niet is schoon gemaakt ;makrelen scharren schollen inktvissen noem maar op.. En dan koop ik mijn makrelen en sla ik in voor de diepvries ook inktvissen en sepia`s enz.
Ik had nog een makreel die ik schoongemaakt altijd in de diepvries leg.
Heb je een verse snijd de kop en staart eraf en snijd hem bij de buik open en haal je de ingewanden er uit.
Ik heb een hele grote makreel en snijd hem in 2 helften .
Vandaag gaat hij gemarieneerd met groenten de ovenschaal in.
Beetje op de Arabische manier .Lekker gekruid dus
Recept voor 2 pers.
1 grote of 2 kleine makrelen
250 gram sperciebonen
1 ui
3 tenen knoflook
2 kleine zoete aardappels
1 puntpaprika
1 tomaat
kwart geroosterde bloemkool
200ml bouillon
peper
ras el hanout
olijfolie
Aluminiumfolie
marinade voor de vis
1 a 2 theelepels rozenharissa
1 lepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
lepel heel fijn genseden peterselie
uienpoeder
knoflookpoeder
halve theelepel komijnzaad
halve theelepel korianderzaad
theelepel Ras el hanout
Marineer de vis een paar uur van tevoren de binnekant van de vis
Ik doe wat voorbereidend werk.dat doe ik een paar uur van tevoren kan ook een dag van te voren.
Ik rooster de bloemkool een kwartier in de airfryer..dit kan ook in de oven.
Een heel klein beetje olijfolie erop.
Maak de boontjes schoon en kook ze 10minuten
Die groente heb ik dan zover klaar.
Ik ga echt beginnen oven voorverwarmen op 200 graden
ui en knoflook klein snijden en even zacht bakken in olijfolie
Zoete aardappel schillen en in plakjes snijden als ui uit de pan is bak ik de aardappelschijven een paar minuten aan
Ovenschaal invetten eerst de ui en knoflook in de schaal
paprika in repen snijden leg het er boven op
daarboven de plakjes zoete aardappelen
Boontjes en bloemkool in de schaal en als laatste de tomaat ,
ik schud wat peper overal op en Ras el hanout ,en een beetje olijfolie er over schudden.
Beetje bouillon over de groente niet over de vis gieten .
Aluminiumfolie over de schaal en plaats de schaal in de oven voor 30 minuten
Daarna haal ik de schaal uit de oven folie eraf ..het is echt loeiheet pas op voor de stoom.
Even kijken of de zoete aardappel gaar is, en kan de schaal nog voor een paar minuten de oven in zonder alu-folie
En dan lekker eten.. EET SMAKELIJK!!
Reactie plaatsen
Reacties